KAKO I KOLIKO TREBA VEŽBATI? (I GODINA UČENJA KLARINETA)

  Sve što znamo da radimo naučili smo vežbanjem: čitanje, pisanje, vožnja bicikla itd. Isti slučaj je i sa učenjem klarineta. Sem talenta, neophodan je svakodnevni, koncentrisan i strpljiv rad, koji će vremenom sigurno biti nagrađen rezultatima. Svako novo znanje traži da se slegne (da ”odspava”) i tek tada postaje naša svojina.

    Svrha vežbanja je da sa što manje rada što više naučimo. Za tako nešto potrebno je planiranje. Prvo analiziramo čitavo gradivo koje treba da naučimo, pa potom načinimo plan dnevnog rada, kojim ćemo odrediti: koje će se oblasti uvežbavati, kada, kako i koliko. Tu ćemo planirati i vreme odmora. Svaki dalji rad preko umora šteti ispravnom učenju klarineta. Zato je najbolje da dnevno vežbanje podelimo u dva dela.

     Početnik treba da vežba odjednom 20 minuta dnevno. Zatim će to povećavati do 50 minuta.

Predlažem sledeći raspored rada:

      * Pauze u radu sami odredite, gde je potrebno.

   Kad učite novi notni tekst, prvo dobro pogledajte u kom je tonalitetu (koji predznaci stoje iza ključa). Pogledajte vrstu takta. Podelite komad na nekoliko logičnih celina i uvežbajte ih upornim ponavljanjem svake celine ponaosob, dok ih ne savladate. 

        Prvo svirajte lagano, pa postepeno uvećavajte brzinu sviranja do granice u kojoj još uvek možete da kontrolišete ton, pokrete prstiju i jezik. Najviše vremena i pažnje posvetite težim tehničkim mestima. Gotovo da je najbolje da prvo njih savladate. Kad ovako provežbate celi komad, počnite sa ”sklapanjem” delova u celine i potom naučite ceo komad.

        Veoma je korisno da se učenik, neposredno posle časa sa nastavnikom, odmah podseti na primedbe i sugestije, kako ih ne bi zaboravio. Uklanjanje ukazanih grešaka je uslov napretka.

Iz moje škole
Učim klarinet I

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s