BRUNO BRUN

     Bruno Brun je bio istaknuti umetnik na klarinetu, redovni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

     Rodom Slovenac – rođen je 14. avgusta 1910. u Hrastniku – Bruno Brun je najpre završio vojnu muzičku školu u Vršcu, a zatim studirao na tek osnovanoj beogradskoj Muzičkoj akademiji kod profesora Franje Partlića, diplomiravši 1945. godine; nešto kasnije je proveo izvesno vreme na usavršavanju u Parizu.

Bruno Brun

Bruno Brun

   Time je započela njegova dugogodišnja i plodna umetnička delatnost: nastupao je bezbroj puta kao solista na koncertnim podijumima Beograda i drugih naših gradova, na radio-stanicama, a takođe, u želji da muzičku umetnost približi najširim slojevima slušalaca – i u školama, domovima kulture i na drugim priredbama. Sem toga, posvećivao se i suptilnom kamernom muziciranju u sastavu Beogradskog duvačkog kvinteta, a dao je svoj veliki doprinos razvoju našeg orkestarskog muziciranja kao istaknuti solista Beogradske filharmonije, orkestra Beogradske opere i Simfonojskog orkestra Radio-televizije Beograd. Topli, plemeniti i bogato diferencirani ton njegovog klarineta, briljantna tehnika, izuzetna muzikalnost i prefinjena stilska kultura ostaće trajno urezani u sećanju svih onih koji su imali sreću da u živom zvuku budu sudeonici vruhunskih umetničkih doživljaja kakve su predstavljale interpretacije Bruna Bruna.

    Upravo je neprocenjiv značaj Bruna Bruna kao pedagoga. Za tri decenije svoje delatnosti na Muzičkoj akademiji, odnosno Fakultetu muzičke umetnosti, on je u svojoj pedagoškoj laboratoriji obrazovao preko pedeset klarinetista, skoro odreda vrhunskih umetnika koji danas zauzimaju istaknuta mesta u muzičkom životu Srbije (i bivše Jugoslavije). Milenko Stefanović, Ernest Ačkun, Mihailo Kelbli, Mihailo Živanović, Božidar Milošević, Ante Grgin, Nikola Srdić, Vladimir Žikić, Vasil Gelev – to su samo nekolicina klarinetista mlađe i najmlađe generacije koji su svoje znanje stekli u klasi Bruna Bruna. S pravom se može tvrditi da je Bruno Brun rodonačelnik beogradske klarinetske škole, čiji je renome prevazišao granice naše zemlje – što svedoči i činjenica da je njen osnivač bio u mnogo navrata pozivan za člana žirija u najpoznatijim međunarodnim konkursima muzičkih umetnika.  
   Veliki oduševljenik i zaljubljenik svog umetničkog i pedagoškog poziva, Bruno Brun je – s neiscrpnom energijom koja se čudesno krila u krhkom telu – nalazio vremena i snage da se posveti i organizacionim problemima muzičkog i uopšte umetničkog školstva. Bio je “školski čovek“ u najboljem i najpotpunijem smislu reči. Njegov rad u toj oblasti pružao se od Odseka za duvačke instrumente na Fakultetu muzičke umetnosti, odseka kojem je postavio čvrste organizacione temelje i kroz dugi niz godina stajao mu na čelu kao šef odseka odnosno šef katedre, pa do dužnosti prorektora i zatim – tokom četiri godine – rektora Umetničke akademije, današnjeg Univerziteta umetnosti, u kojem se svojstvu svesrdno zalagao za priznanje odgovarajućeg ranga visokim umetničkim školama i za poboljšanje njihovih uslova rada kroz izgradnju odgovarajućeg školskog prostora.
     Za svoj plodni rad Buno Brun je odlikovan Ordenom rada sa crvenom zastavom (1996), dodeljena mu je Sedmojulska nagrada za životno delo (1969) i nagrada „Dositej Obradović“ (1976), a takođe je dobitnik mnogih povelja i plaketa različitih umetničkih i kulturnih ustanova i organizacija, kao i Plakete grada Beograda.
    Bio je neumorni pregalac koji je sagoreo na svom stvaralačkom radu, ujedinjujući skladno u svojoj ličnosti vokaciju slobodnog umetnika, delatnost izvanrednog pedagoga i aktivnost angažovanog društvenog radnika.

      Njegovo delo ostaje ugrađeno u temelje naše muzičke kulture.

Vlastimir Peričić

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s