NIKOLA BULFONE

NIKOLA BULFONE

Nikola Bulfone, (italijanski klarinetista) rođen je u Hesleholmu u Švedskoj 1963. godine. Studirao je klarinet na Konzervatoriju u Udinama u klasi prof. A. Pecilea, gde je diplomirao sa najvišim ocenama.

Od 1985. do 1988. nastavlja muzičke studije u Hochschule für Musik u Štutgartu kod prof. Ulf Rodenhäuser.

Nikola Bulfone je dobitnik mnogih nagrada na klarinetskim takmičenjima. Pomenimo da je 1983. godine bio pobednik na klarinetskom Internacionalnom muzičkom takmičenju u Strezi. Pohađao je majstorske kurseve kod Karl ListeraAntoni Peja i G. Garbarino (Accademia Chigiana, Siena).

C. Nielsen – Koncert za klarinet op 57. Nicola Bulfone – klarinet, J. Mala – Vogtland Philharmonie

Svirao je klarinet, bas klarinetbaset horn u orkestru Milanske skale, Teatro Verdi u Trstu, Simfonijskom orkestru iz San Rema, u Teatro La Fenice u Veneciji, Teatru San Carlo u Napulju i drugima pod dirigentskim vođstvima R. Mutija, Z. Mehte, G. Sinopolija, Chaillyja, Gavazzenija…

Verdi, Lovreglio – Fantasia da La traviata, Nicola Bulfone klarinet, Chen Fu klavir.

Učetvovao je na raznim muzičkim festivalima i koncertima i kao solista i u kamernim ansamblima (Paris Sent Žermen, Musica Viva Minhen, Ludwigsburg, Milano, Bienale u Veneciji, Ravello, Klagenfurt, Middelburg Holandija, Horowitz Evropski festival, Nomus Novi Sad, Ljubljana, Rossini Festival Rügen, Rotte Mediterranee Alžir, Budimpešta, Bratislava, Majorka, Meksiko Citi, Sevilja, Oporto…)

Kao solista nastupao je i sarađivao sa brojnim orkestrima (Orkestar slovačke Filharmonije iz Bratislave, Festivalski orkestar Rosini, Kamerni orkestar Collegium musicum iz Udinа, Filharmonijski orkestar iz Udina, Orkestrom do Norte iz Portugalije, Državni Simfonijski orkestar iz Meкsika, Filharmonija iz Sofije, Simfonijski orkestar iz Venecije, Filharmonija iz Bialystoka, Poljska, Riječkim kamernim orkestrom iz Hrvatske, Vogtlandska filharmonija, Krasnojarski orkestar ( Rusija), orkestrom iz Minska, i raznim kamernim sastavima nastupajući u Parizu, Klagenfurtu, Alžiru, Bratislavi, Sevilji, Middelbergu, Ljubljani…

Niels Gade – Fantastični komadi n°2 3 4. Nicola Bulfone – klarinet, Chen Fu – klavir.

Od 1994. do 2006. predaje klarinet na Konzervatorijumu Gallarate i drži majstorke kurseve u Lucca, Tarvisiu, Čividale, Chioggia, Gorici, Pragu, Riga, Apollonia (Albanija), Krasnojarsku (Rusija), Shenyang i Dalian ( Kina ) .

Snimao je za radio i televiziju (RAI, ORF, SWF, Kopar i Art Kanal). Mnogi poznati kompozitori pisali su za njega solo komade.

Godine 1997. bio je član žirija Međunarodnog takmičenja Muzičke omladine u Beogradu. Snimio je CD-ove  (10 koncerata za klarinet i orkestar, među njima i praizvedbe novih dela). Snimio je tri CD-a za 2 klarineta i orkestar Karla Paeslera.A. De Braal – Tri komada, n° 1. Nicola Bulfone – klarinet, Nicoletta Sanzin – harfa.

Već deset godina je prvi klarinetista Filharmonije iz Udina i jedan od osnivača Filharmonijskog društva Friuli-Venezia Giulia. Bavi se i pedagoškim radom. Profesor je klarineta na Konzervatorijumu u Udinama u Italiji. Trenutno svira na Wurlitzer Reform-Boehm klarinetu.

Backofen – Koncertantni duo za basethorn i harfu. Nicola Bulfone – basethorn, Nicoletta Sanzin – harfa.

Od 6 – 13 avgusta 2012. Nikola Bulfone će održati majstorski kurs u Čividaleu u Italiji.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s