MIHAILO ŽIVANOVIĆ

Mihailo Mika Živanović  Žuti

(17. II 1928. — 18. VII 1989.)

Ovo je životna priča o jednom od najboljih, takođe i najinventivnijih jugoslovenskih i srpskih klarinetista, o vrsnom saksofonisti, kompozitoru, dirigentu i aranžeru Mihailu-Miki Živanoviću zvanom Žuti koji je, da li namerno ili slučajno, neopravdano „izbrisan“ i „zaboravljen“.

Možda je priča o Žutom upravo deo ispravke te nepravde i našeg kolektivnog zaborava i početak vraćanja i smeštanja stvari na svoje mesto, upravo na ono mesto u našem muzičkom životu koje mu pripada

————————————————-

Mihailo Mika Živanović – Žuti rođen je u Beogradu 1928, u ulici Prote Mateje.

Njegov prvi kontakt sa muzikom datira još od 1936. godine, kada je otac osmogodišnjeg Miku upisao u nižu Muzičku školu “Stanković’‘, gde je prvobitno učio da svira klavir.

Dvanaestogodišnji klavirista Mihailo-Mika Živanović će dve godine kasnije početi da uči da svira i klarinet.

Godina 1942. bila je presudna u njegovom životu pošto je, čuvši zvuke klarineta preko Radio-Londona, shvatio da je to ono šta želi. I od tada, očaran lepotom džeza, redovno posećuje salu Kolarca u Beogradu i sluša džez koncerte tadašnjih naših majstora (Ilija Genić, Mladen Guteša, Vojin Popović i dr.), kao i strane izvođaće (Kari Bernet, nemačka pevačica).

Pohađao je Treću mušku gimnaziju i Srednju muzičku školu „Stanković“, instrument klavir. Potom upisuje studije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu, odsek hemija, koje napušta zbog muzike, i to onda kada je stigao do diplomiranja.

Po završetku rata, 1945, Mihailo nastavlja da uči klavir u Srednjoj muzičkoj školi „Stanković“.

Najveći preokret na njegovom životnom putu dešava se 1946. godine, kada je u jednoj komisionoj radnji video i kupio prvi klarinet. Obzirom da je posedovao solidno znanje iz muzike, počeo je danonoćno da vežba, ovaj put – klarinet.

U 18. godini, nadahnut muzikom Glena Milera (Glenn Miller) i orkestrom Vudija Hermana (Woody Herman) odlučno rešava da klarinet i muzika postanu njegovi životni saputnici, te završava klarinet u Srednjoj muzičkoj školi „Josip Slavenski“, u klasi profesora Franje Partlića.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s