MUZICIRANJE

  Muziciranje je lepo, jasno i izražajno izvođenje muzičkog dela, ispravno tumačenje kompozitorove zamisli, uz dodatak ličnog doživljaja (emotivnog naboja) koji treba preneti na slušaoca.

     Ako se uporedi sa likovnom umetnošću: tačno odsvirani notni tekst je crtež (skica), a muziciranje je umetnička slika sa svim njenim efektima — osećanjem prostora, doživljajem boje, svetlosti i senke.

       Uslovi za lepo muziciranje su pre svega talenat i muzikalnost, kao i smisao za lepo i meru, ali i muzičko obrazovanje i posedovanje analitičkog duha. Treba znati i osetiti šta staviti u prvi plan, a šta u drugi ili treći; koje su muzičke celine — fraze, šta treba podvući, gde naglasiti.

   To sve treba unapred sebi ”ispričati”, ali tek pošto se savlada ceo komad onako kako je napisan notama. Zapitajte se: kako želim da odsviram ovo delo — odavde ću početi široko-raspevano, pa ću naglasiti ovaj ton; počeću u ovakvoj dinamici, a ovde ću načiniti krešendo ili diminuendo, i sl.

         Učinite to nekoliko puta, tokom nekoliko dana pred nastup, sve dok niste sigurni da baš tako želite i da tako treba da svirate-muzicirate, da je ta ideja postala vaša svojina.

Iz moje škole
Učim klarinet IV


6 odgovora na “MUZICIRANJE

 1. Reblogged this on Горанова класа клавира and commented:
  Prepručujem ovaj odličan blog posvećen klarinetu – Radivoja Lazića, profesora klarineta. Tekstovi i prilozi su instruktivni, aktuelni i lepo sročeni, a gospodin Lazić je i autor priloga na sajtu Wikipedia, kao i kompozitor koji je pisao sopstevna dela za ovaj instrument.

  • Dragi kolega Gorane,

   Najlepše Vam zahvaljujem na pohvalnim rečima i na javljanju. Kako rekoste, sem Bloga za klarinet, autor sam i mnogih članaka vezanih za muziku na sr, sh. bs. i eng. Wikipediji, autor sam mnogih kompozicija i pisac knjiga za klarinet (oko 30).

   Od septembra vraćamo se učionici, pa srećan Vam početak!

   Srdačan pozdrav,
   Radivoj Lazić

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s