Učim klarinet IV

                                                                        PREDGOVOR

R. Lazić - Učim klarinet IV

Učim klarinet IV

    Učim klarinet IV je poslednja od četiri sveske škole. Po sadržaju ona predstavlja sistematsko-kontinuirani nastavak prethodne tri sveske. Gradivo je namerno dato u nešto većem obimu, kako bi sposobniji učenici imali prilike da se svestrano pripreme za svoje profesionalno opredeljenje – srednju muzičku školu. Moji talentovaniji i vredniji učenici su prelazili celo ovo gradivo u toku školske godine, dok sam za manje obdarene vršio nešto uži izbor, što savetujem i kolegama nastavnicima.

    Kao i kod prethodnih svezaka, i pri izradi ove bili su mi od pomoći saveti recenzenata – profesora Vlastimira Peričića, Ante Grgina i Miloša Gerića, kojima se i ovom prilikom zahvaljujem. Želeo bih takođe da zahvalim i mojim dragim učenicima na pomoći, kao i kolegama na dobronamernim primedbama i sugestijama.
     U ovoj svesci najveći broj etida posvećen je obradi ornamenata – ukrasa, kako se pišu i kako se izvode. Oni se provlače kroz različite tehničke vežbe koje nisu pisane, za razliku od prethodne sveske, po principu od lakšeg ka težem tonalitetu. U svakoj etidi se rešava neki sviračko-instrumentalni problem.
     Redovnim vežbanjem datih etida izgradićete dobru tehniku sviranja, lep ton i smisao za fraziranje. Naučićete nepravilne tonske grupe – sekstole, tridesetdvojinske notne vrednosti, kao i pojam solističke kadence, koji ćete nalaziti u budućim koncertima. Tu su i nepravilni taktovi. Već obrađenom tonskom opsegu dodaćemo i nove tonove fis3 i g3.
     Sve etide sa ispisanom dinamikom mogu se i javno izvoditi uz klavirsku pratnju, koja je urađena u dve sveske pod naslovom Melodične etide s klavirom, gde su etide dobile i svoje programske naslove radi animacije izvođačeve maštovitosti. To isto važi i za duete, koji se u sveskama Laki klarinetski dueti I-II nalaze uz pratnju klavira, te su u tom vidu takođe pogodni za javne nastupe.
     Kako nam je ovo već četvrta godina druženja, škola ima zadatak da vas pripremi i obuči za budući poziv muzičara – klarinetiste. Saznaćete šta vam sve ova profesija nudi i šta se sve od nje može u životu očekivati. Ovde ćete saznati karakteristike muzičkih epoha i na koji se način koje sviraju – što će vam biti veoma dragocen putokaz u budućem svladavanju novih dela.
        Za kraj, evo nekoliko misli umnih ljudi:
        ”Učini šta treba, doći će šta može.”
    ”Što se više penjemo na vrh, videćemo veće prostranstvo koje treba istražiti.”
        ”Čovek je biće spremno da samog sebe prevaziđe.”

                                                                                                                                            Autor

Radivoj Lazić – Vlastimir Peričić

Introdukcija i Allegro

Gotovo sve etide koje sam pisao za školu Učim klarinet I-IV, pisao sam u formi male pesme. Treba znati da su etide koje imaju dinamičke i agogičke oznake posebno aranžirane od strane progesora Peričića i za nastupe, tj. sviranje uz klavirsku pratnju. Ovako uređene, objavljene su u posebnoj knjizi koja nosi naziv Melodične etide s klavirom (I-II). Na ovaj način mladi muzičari, kada ih navežbaju, imaju duplu korist:

1. napredovali su
2. ujedno su spremili jedan novi komad za buduće nastupe.

Upravo je to slučaj i sa dole izvedenom etidom broj 44 iz moje škole za klarinet Učim klarinet IV. Vežbi broj 44 dodat je naziv Introdukcija i Allegro, koji joj daje karakter. Ona se može koristi i kao etida, a ako se bolje uvežba – i kao komad za nastupe. Introdukcija i Allegro se nalazi u mojoj knjizi Melodične etide s klavirom II.

Milica Jovanović, klarinet (IV razred OMŠ, klasa profesora Radivoja Lazića), klavirska pratnja: Jelena Cvetković, profesor. Snimljeno 2009. godine.

Andrija Jašarević – klarinet, klasa profesora Dragana Zivkovica
Sanja Pavlović – piano. Snimljeno na probi 2017. godine.

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s