Melodične etide s klavirom II

PREDGOVOR

R. Lazić – V. Peričić: Melodične etide II

Melodične etide II

Melodične etide predstavljaju izbor etida iz početne škole Radivoja Lazića Učim klarinet, s tim što im je ovde dodata klavirska pratnja koju je izradio Vlastimir Peričić, te mogu poslužiti za osveženje nastave i kao priprema za kamerno muziciranje, pa i za učeničke javne nastupe.

Etide iz I, II i III sveske škole nalaze se u I svesci Melodičnih etida, a iz IV sveske škole Učim klarinet – u II svesci.

Dodati su im naslovi radi pobuđivanja učeničke mašte.

———————————————

Radivoj Lazić – Vlastimir Peričić

Introdukcija i Allegro

Gotovo sve etide koje sam pisao za školu Učim klarinet I-IV, pisao sam u formi male pesme. Treba znati da su etide koje imaju dinamičke i agogičke oznake posebno aranžirane od strane profesora Peričića i za nastupe, tj. sviranje uz klavirsku pratnju. Ovako uređene, objavljene su u posebnoj knjizi koja nosi naziv Melodične etide s klavirom (I-II). Na ovaj način mladi muzičari, kada ih navežbaju, imaju duplu korist:

1. napredovali su
2. ujedno su spremili jedan novi komad za svoje buduće nastupe.

Upravo je to slučaj i sa dole izvedenom etidom broj 44 iz moje škole za klarinet Učim klarinet IV. Vežbi broj 44 dodat je naziv Introdukcija i Allegro, koji joj daje karakter. Ona se može koristi i kao etida, a ako se bolje uvežba – i kao komad za nastupe. Introdukcija i Allegro se nalazi u mojoj knjizi Melodične etide s klavirom II.

Milica Jovanović, klarinet (IV razred OMŠ, klasa profesora Radivoja Lazića), klavirska pratnja: Jelena Cvetković, profesor. Snimljeno 2009. godine.


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s