Raspevani klarinet IV

P R E D G O V O R

R. Lazić – V. Peričić: Raspevani klarinet IV

Raspevani klarinet IV

   Raspevani klarinet je zbirka kompozicija namenjenih učenicima klarineta niže muzičke škole. Podeljena je u četiri sveske, prilagođene učenicima od I do IV razreda. To, međutim, ne znači da se pojedini komadi ne mogu koristiti i za mlađi ili stariji razred.

  Na osnovu svog devetnaestogodišnjeg iskustva u klarinetskoj pedagogiji, autor je shvatio da je potrebno da učenici od najranijeg uzrasta što više nastupaju javno. S obzirom na to da je klarinetska literatura za ovaj uzrast prilično siromašna, to je i bio razlog za nastanak ove zbirke.   

   Kompozitor klarinetske deonice je sam autor, Radivoj Lazić, a klavirskog parta – Vlastimir Peričić, izuzev komada kod kojih je posebno naznačeno ime autora cele kompozicije.

    Autorova namera je da svojim izdanjima: početna škola za klarinet Učim klarinet I-IV, Vežbe skala, zbirke Raspevani klarinet I-IV, Vedri dani u muzičkoj školi, Melodične etide s klavirom I-II i Laki klarinetski dueti I-II, kao i transkripcije Veliki majstori za klarinet I-VI – pruži kompletan materijal potreban nastavi klarineta u nižoj muzičkoj školi.                    

     Kao nastavak, za srednju muzičku školu, objavljene su zbirke komada Mladi klarinetski virtuoz I-IV.

Autor

Vlastimir Peričić

Pesma i igra

Prekrasna i često izvođena kompozicija Pesma i igra, kompozitora Vlastimira Peričića vrlo je poznata na prostorima stare Jugoslavije. Prvobitno je nastala verzija za violinu i klavir, pa zatim preuređena za čelo i klavir, a sada, evo, i za klarinet i klavir.

Specijalno za mladog klarinetistu Ž. L. kompozitor Vlastimir Peričić je 1994. godine Pesmu i igru aranžirao za klarinet i gudački orkestar.

Mladi klarinetista Ž. L, učenik iz klase profesora Radivoja Lazića, je ovu kompoziciju premijerno izveo u sali Zadužbina Ilije M. Kolarca – Velika dvorana, 4. 12. 1994. godine, uz pratnju Gudačkog orkestra Srednje muzičke škole. Dirigent je bila Jelena Jovanović – profesor.

Posle odsviranog komada, profesor i kompozitor Vlastimir Peričić lično je izašao i čestitao izvođačima, što se vidi pri kraju prvog snimka.

Pesma i igra se nalazi u mojoj zbirci kompozicija pisanih za klarinet i klavir, a koja nosi naziv Raspevani klarinet broj IV.

Zadužbina Ilije M. Kolarca, 4. 12. 1994. godine. Izvodi Ž. L.klarinet, učenik iz klase profesora Radivoja Lazića i Gudački orkestar Srednje muzičke škole „Kosta Manojlović“, Zemun. Dirigent Jelena Jovanovićprofesor.

————————————————

Vlastimir Peričić

Pesma i igra

Izvođači Ž. L. Gudački orkestar Srednje muzičke škole „Kosta Manojlović“, Zemun. Dirigent Jelena Jovanovićprofesor.

————————————————

Vlastimir Peričić

Pesma i igra

VEČE SA KLARINETOM – Veče kompozicija V. Peričića i R. Lazića. Svečana sala Doma Vojske Srbije, Beograd, 10. XII 2014. Izvođači: Aleksandar Lazović, Umetnički Ansambl MO „Stanislav Binički“. Dirigent Pavle Medaković.

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s