Vedri dani u muzičkoj školi

PREDGOVOR

R. Lazić – V. Peričić: Vedri dani u muzičkoj školi

Vedri dani u muzičkoj školi

Vedri dani u muzičkoj školi, 10 originalnih kompozicija (s klavirskom pratnjom od V. Peričića), progresivno sređenih od elementarnog do nižeg srednjeg nivoa. Obim: 40 (+14) str. Naslovi na srpsk. i franc. Izdanje Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Srbije, Beograd 1996.

   Tokom osamnaestogodišnjeg bavljenja klarinetskom pedagogijom, uvek sam imao osećaj nedostatka literature za ovaj instrument. Svako novo izdanje notnog materijala mnogo je radovalo moje kolege i mene, jer je davalo nastavi veliko osveženje. Pedagozi i učenici violine i klavira daleko su u prednosti u odnosu na svoje kolege klarinetiste. Popularnost njihovog instrumenta prati stvaralaštvo i izdavaštvo, što s klarinetom nije slučaj.

   Mnogi poznati svetski pedagozi i izvođači u istoriji klarineta bili su ujedno i kompozitori brojnih komada i autori škola za svoj instrument. Pomenimo samo neke: Jozef Ber (1744-1811), Franc Tauš (1762-1817), Žan Ksavije Lefevr (1763-1829), Hajnrih Jozef Berman (1784-1847), Ivan Miler (1786-1854), Ijasent Eleonor Kloze (1808-1880).

    Slična ideja je vodila i mene pri stvaranju ove zbirke, kao i želja da dam svoj skromni doprinos klarinetskoj literaturi, s obzirom da je kompozicija, uporedo s klarinetom, bila i ostala moja velika ljubav. Za početak, izdvojio sam deset komada. Svakom komadu i stavu ponaosob početni stvaralački impuls i atmosferu dala je neka srpska narodna pesma. Izvođaču je ostavljena mogućnost da dvostavačne komade svira kako su napisani, il, po potrebi, svaki zasebno.

    Radeći na zbirci, pred sobom sam stalno imao učenika, njegove mogućnosti i potrebe u nastavi, a to sve u okviru plana i programa za određeni uzrast. Komadi su različitog karaktera i različitih tehničkih zahteva, poređani približno prema težini. Lakši od njih su, nesumnjivo, pristupačni učenicima niže muzičke škole, dok neki zahtevniji mogu odgovarati srednjoj muzičkoj školi. Komadi ni u kom slučaju nisu rađeni da prikažu kompozitorski virtuozitet, već da budu svrsishodni, lako shvatljivi – „pitki“ i da ne stvaraju otpor pri vežbanju. Iz pedagoških razloga, pisani su u klasičarskom ili romantičarskom stilu. Zato ovih „10 komada za klarinet i klavir“ smatram i nekom vrstom i koncertnog udžbenika, koji u kombinaciji sa skalama i etidama dobija svoj puni smisao u razvoju mladog klarinetiste.

   Pri komponovanju i sređivanju kompozicija, veoma su mi pomogle sugestije prof. Vlastimira Peričića, kao i njegov angažman u pisanju celokupnog klavirskog parta. Ovim putem želim da mu svesrdno zahvalim na pomoći i nesebičnom zalaganju, bez kojeg bi ova zbirka mnogo izgubila.

    Zahvaljujem i recenzentima ove zbirke, profesorima Dejanu Despiću i Milošu Geriću, kao i Savezu društava muzičkih i baletskih pedagoga Srbije, koji je omogućio njeno objavljivanje.

    Beograd, 1. avgusta 1995.                                                                          Autor 

Sinovima Željku i Dejanu
i svim mojim učenicima   

                                                        

Radivoj Lazić – Vlastimir Peričić

Dva raspoloženja

1. Seta    2. Razdraganost


Snimak sa promocije zbirke kompozicija za klarinet i klavir Vedri dani u muzičkoj školi Radivoja Lazića i Vlastimira Peričića, održane u Zadužbini Ilije M. Kolarca – Mala sala, u Beogradu, 19. III 1996. godine.

———————————————

Radivoj Lazić – Vlastimir Peričić

Dva raspoloženja

1. Seta

Seta je uvodni deo komada Dva raspoloženja koji je objavljen u mojoj knjizi Vedri dani u muzičkoj školi.

U Seti klarinetista može da prikaže sve kvalitete svoga tona (pogotovo u najnižem registru u kom klarinet prekrasno zvuči), kao i svoju muzikalnost i istančanu sposobnost dinamičkog senčenja.


Snimak iz TV emisije RTS B2 načinjen 1996. godine. Ž. L. – klarinet, klasa profesora Radivoja Lazića, klavirska pratnja Svetlana Anđelković.

———————————————

Radivoj Lazić – Vlastimir Peričić

Dva raspoloženja

2. Razdraganost

Razdraganost je drugi komad iz kompozicije Dva raspoloženja koji je sadržan u mojoj knjizi Vedri dani u muzičkoj školi.

Poletna vedra tema nošena stakatom, prepuna dinamičkih i ritmičkih kontrasta, zatim virtuozna Cadenza, samo su deo opisa ovog živahnog stava.

Snimak sa svečanog koncerta Za prava deteta, Radost Evrope, održanog 5. 10. 1995. godine. Centar Sava, Velika dvorana. Izvođači: Ž. L. – klarinet, klasa profesora Radivoja Lazića i Filharmonija mladih. Dirigent Nebojša Cvijanović. Kompozitor – Radivoj Lazić, orkestracija – Vlastimir Peričić.

———————————————

Radivoj Lazić – Vlastimir Peričić

Dva raspoloženja

1. Seta    2. Razdraganost

 

Snimak sa svečanog koncerta VEČE SA KLARINETOM – Veče kompozicija Vlastimira Peričića i Radivoj Lazića. Svečana sala Doma Vojske Srbije, Beograd, 10. XII 2014. Jovana Lađević – klarinet i Umetnički Ansambl MO „Stanislav Binički“, dirigent Pavle Medaković

———————————————

 

Radivoj Lazić – Vlastimir Peričić

Iz mog intimnog dnevnika

1. Ispovest  2. Osmeh kroz suze

Kompozicija Iz mog intimnog dnevnika je po redu osma kompozicija sadržana u knjizi komada pisanih za klarinet i klavir, a koja nosi naziv Vedri dani u muzičkoj školi autora Radivoja Lazića i Vlastimira Peričića.

Osnovni stvaralački impulsi ovog dvostavačnog komada bile su mi dve naše lepe starogradske pesme. Za Ispovest – pesma Ko je srce u te dirn’o, za Osmeh kroz suze – pesma Šešir moj.


VEČE SA KLARINETOM – Veče kompozicija Vlastimira Peričića i Radivoj Lazića. Svečana sala Doma Vojske Srbije, Beograd, 10. XII 2014. Aleksandar Lazović – klarinet i Umetnički Ansambl MO „Stanislav Binički“, dirigent Pavle Medaković

———————————————

 

Radivoj Lazić – Vlastimir Peričić

Iz mog intimnog dnevnika

1. Ispovest  2. Osmeh kroz suze

Snimak sa promocije zbirke kompozicija za klarinet i klavir Radivoja Lazića i Vlastimira Peričića Vedri dani u muzičkoj školi. Beograd, 19. III 1996. godine, Zadužbina Ilije M. Kolarca – Mala sala. Kosta Pasovski – klarinet, klasa profesora Miloša Gerića. Klavirska pratnja – Ljiljana Despić, profesor.

———————————————-

Radivoj Lazić – Vlastimir Peričić

Dva karakterna komada

1. Romantična melodija
2. Koncertantni kapričo

VEČE SA KLARINETOM – Veče kompozicija Vlastimira Peričića i Radivoj Lazića. Svečana sala Doma Vojske Srbije, Beograd, 10. XII 2014. Aleksandar Stojanović – klarinet i Umetnički Ansambl MO „Stanislav Binički“, dirigent Pavle Medaković

 

———————————————-

Radivoj Lazić – Vlastimir Peričić

Dva karakterna komada

1. Romantična melodija
2. Koncertantni kapričo

Snimak TV RTS1 sa dečjeg festivala Zlatno zvonce, Novi Sad, 4. 3. 1996. godine. Ž. L. – klarinet, klasa profesora Radivoja Lazića, Svetlana Pantelić – klavir.

———————————————

Radivoj Lazić – Vlastimir Peričić

Dva karakterna komada

2. Koncertantni kapričo

Stvaralački impuls ovoj kompoziciji bila mi je lepa starogradska pesma I mama i tata, daće nama dukata.

Snimak je načinjen 1996. godine. Izvođači: Ž. L. – klarinet, klasa profesora Radivoja Lazića, Svetlana Pantelić – klavir.


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s