Vežbe skala (srednja škola B)

R. Lazić: Vežbe skala (srednjoškolski nivo B)

Vežbe skala B

Vežbe skala za srednju muzičku školu su nastavak istoimenih svezaka za II, III i IV razred osnovne muzičke škole. Sveska A namenjena je učenicima I i II razreda, a Sveska B – učenicima III i IV razreda srednje muzičke škole.

Tonski obimi vežbi za skale i akorde u svesci A su do g3, a u svesci B do a3, s tim što je najviši ton u skali uvek njen I, III ili V stupanj.

Vežbanjem skala usklađuje se rad jezika i prstiju, postiže se ritmička, tonska i registarska ujednačenost, razvija se tehnika – tako da je korist od njih mnogostruka.

Imajmo u vidu da skale nisu samo monotone vežbe, već se nalaze kao kraći ili duži odlomci u mnogim kompozicijama, naročito u koncertima. Stoga ih treba savesno i prilježno vežbati, a u tempu ići samo do one granice do koje možemo kontrolisati dobar kvalitet tona.

Nadamo se da će vam ove Vežbe skala biti od pomoći u savladavanju gradiva i sticanju tehnike, što nam je upravo i bila želja pri pisanju ovog udžbenika.

NAČINI VEŽBANJA SKALA I AKORADA

Vežbe br. 1, 2, 3 i 4 su postavka skale i akorada, dok vežbe od 5 nadalje predstavljaju njihovo figuriranje, tj. razla- ganje.

Skale i akorde vežbajte u sledećih nekoliko kombinacija odvojenog, vezanog i ritmizira- nog sviranja, u grupama po četiri ili tri tona:

Na kraju, kada ih dobro izvežbate na gornje načine, svirajte ovako: vežbe 1-4 jezikom – détaché, vežbe 5-8, kao i sve vežbe hromatske skale, vezano – legato.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s