Radivoj Lazić

REČ AUTORA

    Od samog početka bavljenja klarinetskom pedagogijom ukazao mi se nedostatak literature za ovaj instrument. San, da sva neophodna literatura za razvoj mladog muzičara bude na dohvat ruke, sve više je prerastao u javu. Naime, za 36 godina rada, napisao sam 30 knjiga za svoj instrument. Izdate su 22 knjige.

Deo autorove Instruktivne literature za klarinet

    Na ovom obuhvatnom projektu imao sam mnogo onih koji su mi pomagali. To su bili brojni učenici, kolege, moji sinovi i, naravno, najzasluzniji – profesor Vlastimir Peričić, koji mi je bio velika pomoć i potpora da sve ovo privedem kraju. Svima njima ovim putem želim da se zahvalim.

Razgovor na RTV Beograd 1.Radivoj Lazić, profesor, priča o svojim knjigama: – Končertino je komad koji je objavljen u mojoj knjiziConcertino g-moll.

U emisiji RTS 3 (1996.god.) autor Radivoj Lazić, profesor, govori o svojoj knjizi Vedri dani u muzičkoj školi koju je Savez društava muzičkih i baletskih pedagoga Srbije tek objavio.

     Na svim promocijama svoje Instruktivne klarinetske literature, sam autor, Radivoj Lazić, profesor, izlagao je lične stavove, gledišta, shvatanja i ciljeve pisanja ovog pozamašnog projekta namenjenog mladim klarinetistima i njihovim pedagozima.

Izdate knjige Radivoja Lazića

      Ovde su dati samo delovi sačuvane arhivske građe sa promotivnih skupova koji su se održali pre više od petnaest-šesnaest godina.

Izvodi iz obimnog i sveobuhvatnog izlaganja autora Radivoja Lazića, profesora, na promociji svoje škole Učim klarinet I-IV i njene prateće sveske malih komada za klarinet i klavir Raspevani klarinet I-IV. MŠ „Stanković“, Beograd, 13. 12. 1997. godine.

   Još daleke 1978. godine započeo sam pisanje opsežne INSTRUKTIVNE LITERATURE ZA KLARINET. Sva razmišljanja usmerio sam u iznalaženju odgovora i rešenja – kako naučiti sviranje na klarinetu brzo, lako i temeljno.

   Mnoga dela (8 knjiga, Romantični koncert za klarinet i simfonijski orkestar, 3 kamerna dela, 5 komada za hornu i klavir, 7 malih komada za flautu i klavir, 7 komada za obou i klavir i 6 komada za trubu i klavir i 2 solo-pesme) zbog finansijske nemogućnosti ostala su neobjavljena.

     Beograd, 8. decembar 2012.

Radivoj Lazić, profesor

PAŽNJA!

   Molim da uvažite autorovo izvinjenje zbog lošeg kvaliteta nekih video snimaka (posebno narednog), obzirom da su ih snimali amateri i da je u to vreme tehnika bila na mnogo nižem nivou i do nje se teže dolazilo nego danas. Arhivski materijal je pretrpeo mnoge izmene i dobio izobličenja, jer ga je bilo teško sačuvati od propadanja u kućnim uslovima.

Skraćeni delovi mužičke emisije Svet je muzika profesora Nikole Rackova, (RTS 1 1999. god.) u kojoj je autor Radivoj Lazić, profesor, govorio o svojim knjigama pisanim za učenje klarineta.

2 odgovora na “Radivoj Lazić

  1. Postovanje.Moj sin uci klarinet u muzickoj skoli u Nisu.U skoli su nam rekli da nabavimo vase knjige „Moj klarinet 2 „i „Raspevani klarinet 2` .Tih knjiga u Nisu nema,pa me interesuje da li mogu da ih narucim direktno od vas. Pozdrav.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s