Dejan Despić

Radivoj Lazić / Vlastimir Peričić

VELIKA ŠKOLA ZA KLARINET

     U nasoj sredini je sasvim jedinstven, a i u svetskom muzičkom izdavaštvu, svakako, veoma redak poduhvat kakav su poduzela dvojica aurora u neobičnom spoju – klarinetski pedagog Radivoj Lazić, profesor zemunske muzičke škole „Kosta Manojlović“, i kompozitor Vlastimir Peričić, koji je, osim kao muzički stvaralac, široko poznat, koliko i zaslužan, i kao muzički teoretičar i istoričar, pisac više kapitalnih radova u tim oblastima.

 

Akademik Dejan Despić, kompozitor, muzički pisac, teoretičar i pedagog – recenzent knjiga autora R. Lazića i V. Peričića. MŠ „Stanković“, Beograd, 13. 12. 1997. godine.

     Oni su udružili svoje snage i različite stručnosti na stvaranju izuzetno opsežne zbirke instruktivne notne literature namenjene učenicima klarineta, od njihovih prvih školskih koraka, pa sve do izvođačkih već zahtevnih i reprezentativnih muzičkih komada, od kojih su neki upotrebljivi i za fakultetsku obuku klarineta. U svakom slučaju, ova zbirka sistematski „pokrivakompletan niži i srednji stupanj – dakle, ukupno osam razreda – školovanja, i premda joj autori nisu dali jedinstven naziv, može se, bez preterivanja, nazvati VELIKOM ŠKOLOM za klarinet

Dejan Despić,
kompozitor, redovni profesor
Fakulteta muzičke umetnosti
, u penziji

(MUZIČKI TALAS – PLUS, broj 1/1998.)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s