Učim klarinet II

PREDGOVOR
   

R. Lazić - Učim klarinet II

Učim klarinet II

    Učim klarinet II je nastavak škole Učim klarinet I. Ona je korak dalje u odnosu na njenih 5 programskih elemenata (etide, osnovni pojmovi teorije muzike, grafički prikazi i grif-tabele novih tonova, vežbe za dva klarineta, fotografije kompozitora koji su pisali za klarinet, sa kratkom biografijom). Na kraju udžbenika nalazi se kompozicija koju možete koristiti za nastup ili završni ispit.

    Učim klarinet II daje odgovor na pitanja: kako naučiti sviranje klarineta brzo, lako i temeljno.

Sve vežbe su, uglavnom, napisane u formi male pesme bez pratnje klavira. Njihovim uvežbavanjem učenik se priprema da lako savlada jednostavniju kompoziciju. U svakoj od njih dati su određeni tehnički zahtevi koji učeniku, ako ih savlada, omogućuju da napreduje.

    U prethodnoj svesci škole obra|en je opseg klarineta od malog e do g2. U ovoj, opseg je proširen naviše do c3. U obe sveske škole se postupno, bez žurbe i temeljno, savladavaju viši tonovi, često za početnika teški i kritični.
Učenicima i njihovim nastavnicima želim da postignu lepe rezultate u savladavanju obimne materije, što je i osnovni razlog postojanja škole Učim klarinet I-IV.

    U želji da zatvorim celovit krug neophodne literature za razvoj mladog klarinetiste, napisao sam i Vežbe skala za sve četiri godine, kao i prateće male komade Raspevani klarinet I-IV, Vedri dani u muzičkoj školi, Lake ansamble s klarinetom, kao i transkripcije Veliki majstori za klarinet I-VI.

    Recenzentima – profesorima Vlastimiru Peričiću, Anti Grginu i Milošu Geriću zahvaljujem na korisnim savetima i primedbama. Takođe zahvaljujem i svojim vrednim učenicima, koji su mi bili svojevrsni saradnici u proveri gradiva u praksi.

                                                                                                                                                   Autor

Postavi komentar