Miloš Gerić

NOVA INSTRUKTIVNA LITERATURA ZA KLARINET

  Na našim prostorima započelo je objavljivanje jednog izuzetno interesantnog i vrednog materijala za klarinet, koji su pripremila dvojica naših eminentnih pedagoga.

Izvodi iz govora Miloša Gerića, profesora i pedagoškog savetnika – jednog od recenzenata knjiga autora R. Lazića i V. Peričića. TV promocija novih knjiga za klarinet, 31. I 1997. godine.

   Radivoj Lazić (1953), dugogodišnji profesor klarineta u Muzičkoj školi „Kosta Manojlović“ u Beogradu, čiji su učenici osvojili više domaćih i međunarodnih nagrada, ostvario je opsežan projekat ORIGINALNA KLARINETSKA BIBLIOTEKA – u 26 svezaka! – koji obuhvata kompletan instruktivni materijal potreban učenicima ovog instrumenta u osnovnoj i srednjoj muzičkoj školi.

   Na projektu je sarađivao i kompozitor Vlastimir Peričić (1927), redovni profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti.

   Ovaj korpus klarinetske literature – po koncepciji i po obimu je svakako jedinstven u našoj mužičkoj literaturi…

Miloš Gerić, profesor i pedagoški savetnik – recenzent knjiga autora R. Lazića i V. Peričića. MŠ „Stanković“, Beograd, 13. 12. 1997. godine.

   … Uveren sam da ovaj poduhvat, itekako potreban i koristan za razvoj mladog umetnika, neće ostaviti nezainteresovanog ni jednog klarinetistu – bio on izvođač, pedagog ili učenik, tim pre što je i svetska, a pogotovo naša literatura za klarinet prilično deficitarna. Zato ovaj projekat zaslužuje nesumnjivo svaku pohvalu.

       Beograd, 13. 7. 1998.

Miloš Gerić,

                                                                                                          profesor klarineta

u MŠ „Stanković“,

pedagoški savetnik

Postavi komentar