Mladi klarinetski virtuoz II

PREDGOVOR

R. Lazić – V. Peričić: Mladi klarinetski virtuoz II

Mladi klarinetski virtuoz II

   Mladi klarinetski virtuoz predstavlja organski nastavak analogne zbirke Raspevani klarinet od istog autora, Radivoja Lazića.

Dok su četiri sveske Raspevanog klarineta bile koncipirane kao dopuna autorovoj školi Učim klarinet za I-IV razred osnovne muzičke škole, kompozicije iz četiri sveske Mladog klarinetskog virtuoza namenjene su učenicima I-IV razreda srednje muzičke škole, a razume se da se mogu koristiti i na višem stupnju nastave.

Sređene po progresivnoj težini, one nisu samo nastavno gradivo već i izbor komada za koncertantne nastupe.

 Za komade označene inicijalima R. L. klarinetsku deonicu je komponovao Radivoj Lazić, a klavirsku deonicu izradio Vlastimir Peričić; sa V. P. obeleženi su komadi od Vlastimira Peričića.    

Mojoj dragoj majci u znak zahvalnosti

                                                      Radivoj Lazić

——————————————–

Vlastimir Peričić

Sonatina za klarinet i klavir

(Posveta Dvoržaku)

Malo je autora na ovim prostorima koji su pisali sonate i sonatine za klarinet. Poveden takvom mišlju, naveo sam mog dragog saradnika, profesora Vlastimira Peričića, kompozitora, da napiše jednu sonatinu i za moj instrument.
Želevši da mi udovolji, profesor Peričić je moju molbu vrlo rado prihvatio i napisao je Sonatinu za klarinet i klavir koju je posvetio velikom kompozitoru Dvoržaku.
Želja mi je bila da buduća sonatina ne bude tehički opterećena, kako bi izvođači mogli da obarte pažnju više na muzički sadržaj i da mogu da je sviraju, ne samo zreli klarinetisti već, i učenici srednje muzičke škole, a poneki stav i bolji učenici niže muzičke škole.
Da bi sve pomenute smernice uspešno realizovao, profesor Peričić je Sonatinu pisao uz moju čestu asistenciju. Imao je neverovatnu sposobnost da sagovornika čuje, da ga prati i da se „spusti“ na njegov nivo.
Mislim da smo u zadatoj nameri apsolutno uspeli. Nastala je jedna lepa, pitka i sadržajno bogata Sonatina za klarinet i klavir na sreću i zadovoljstvo svih nas: đaka, studenata, umetnika-izvođača, pedagoga, ljubitelja klarineta, pa i slušaoca.

Sonatina za klarinet i klavir (Posveta Dvoržaku) nalazi se u mojoj knjizi sastavljenoj od komada za klarinet i klavir Mladi klarinetski virtuoz broj II.

SONATINA I st: Allegro deciso

Dejan Lazić klarinet, Svetlana Pantelić klavir. Snimak je načinjen 9. 12. 2008. godine.

II st: Andante cantabile

Premijerno izvođenje Sonatine Vlastimira Peričića imao je 9. 12. 2008. godine klarinetista Dejan Lazić uz klavirsku pratnju Svetlane Pantelić.

Dejan Lazić klarinet, Svetlana Pantelić klavir. Snimak je načinjen 9. 12. 2008. godine.

III st: Allegro giocoso

Dejan Lazić klarinet, Svetlana Pantelić klavir. Snimak je načinjen 9. 12. 2008. godine.


——————————————–

Vlastimir Peričić

Sonatina za klarinet i klavir

(Posveta Dvoržaku)

 

Vlastimir Peričić: SONATINA za klarinet i klavir (Posveta Dvoržaku). Snimak sa koncerta: AUTORSKO VEČE RADIVOJA LAZIĆA I VLASTIMIRA PERIČIĆA, 10. novembar, 2014, KGBL Ljubljana. Gaja Benko – klarinet, klasa profesora Jože KotaraAndreja Markun – klavir.

——————————————–

Radivoj LazićVlastimir Peričić

Rondo grazioso

za klarinet i klavir


Rondo Grazioso
za klarinet i klavir je komad koji je objavljen u mojok knjizi „Mladi klarinetski virtuoz“ II.

Beograd, 13. maj 2014. godine. Komad izvode: Uroš Novaković – klarinet, klasa profesora Radivoja Lazića i Jelena Cvetković – klavir.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s