REPUBLIČKO TAKMIČENJE MLADIH KLARINETISTA SRBIJE, BEOGRAD 2013.

 BEOGRAD, 11- 12. aprila 2013.
MŠ „Dr Vojislav Vučković“

REPUBLIČKO TAKMIČENJE MLADIH KLARINETISTA SRBIJE

Tradicionalno, svake druge godine u Srbiji (nekada Jugoslaviji), održava se Republičko takmičenje mladih klarinetista Srbije u organizaciji Zajednice muzičkih i baletskih škola Srbije. I ove godine prijavili su se najbolji mladi klarinetisti Srbije da pokažu svoja umeća, a njihovi nastavnici svoja dostignuća iz oblasti klarinetske pedagogije.

—————————————————————————————————-

Pravilnikom Republičkog takmičenja, takmičari su u svakoj kategoriji mogli da odaberu jednu od 3 zadate kompozicije, a ostatak propisane minutaže da popune komadima po svojoj želji. Bili su podeljeni u 5 kategorija po godinama starosti:

VuckovicPRETKATEGORIJA: rođ. 2002. god. i mlađi
I KATEGORIJA: rođeni 2000. godine i mlađi
II KATEGORIJA
: rođeni 1998. godine i mlađi
III KATEGORIJA: rođeni 1996. godine i mlađi
IV KATEGORIJA
: rođeni 1994. godine i mlađi

Da bi se izbegle pristrasnosti i “kuhinje” које su decenijama podrivale validnost ovog značajnog takmičenja, Zajednica muzičkih i baletskih škola Srbije i ove godine donela je mudru odluku – ukazala je poverenje neutralnom stranom stručnom žiriju za instrument klarinet koga su sačinjavali:

Stefano KarsiliStefano Karzili, diplomirao je u klasi Paola Raspetija, a zatim nastavio studije klarineta u klasi profesora Vinćenca Mariozzija. Svira u Simfonijskom orkestru Milana, član je Duvačkog orkestra i nekoliko kamernih ansambala. Dobitnik je brojnih visokih nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima.

Nastupao je na najpoznatijim svetskim scenama. Često je član žirija na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima za klarinet  i kamernu muziku. Drži majstorske kurseve za klarinet i kamernu muziku.

Radio je kao predavač klarineta i kamerne muzike na Univerzitetu u Kuvajtu i na Konzervatorijumu za muziku u Manili.

Profesor je klarineta i duvačke sekcije u Evropskom omladinskom orkestru C.E.I. Direktor je i profesor klarineta i teorije u MŠ “Una sera all’Opera” i profesor na akademiji u Milanu. Promoter je italijanskih ručno rađenih klarineta M.A.R.C.A i francuskih ručno rađenih piskova.

Stefano KarsiliVedran Tuce, posdiplomske studije za klarinet i bas-klarinet završio je u Bernu (Švajcarska) u klasi poznatog profesora Ernesta Molinarija. Nastupao je u mnogim zemljama Evrope i u Americi. Bio je član žirija na nekoliko međunarodnih takmičenja klarinetista, kao i predavač u zemlji i inostranstvu. Vrlo je aktivan kao solista na klarinetu.

Član je kamernih ansambala, često svira i kao član Sarajevske filharmonije, opere i baleta. Stalni je član i jedan je od osnivača ansambla za savremenu umetničku muziku SONEMUS. Mnogi kompozitori su mu posvetili svoja klarinetska dela koja je snimio na CD-ove.

Radi na Muzičkoj akademiji u Sarajevu kao profesor klarineta i kamerne muzike,  gde je i šef Odseka za duvačke instrumente.

Stefano KarsiliAndrej Zupan, 10 godina član Simfonijskog orkestra RTV Slovenije, 11 godina solo-klarinetista Ljubljanske Opere i Baleta. Solista je i član kamernih ansambala. Snimio je 21 CD. Osnivač je poznatog Slovenskog kvarteta klarineta sa kojima nastupa širom Evrope. Osnivač je tria u kojem nastupa sa suprugom, Natašom Zupan, priznatom sopranistkinjom.

Radi kao profesor klarineta na Muzičkoj akademiji u Ljubljani i na Konzervatorijumu za muziku i balet, takođe u Ljubljani. Držao je brojne seminare i mastorske radionice za klarinet širom Evrope. Često je član žirija nacionalnih i međunarodnih takmičenja klarinetista. Kao gostujući profesor, predavao je na inostranim univerzitetima (Oksford – Engleska, Univerzitet Njujork – SAD, Akademija Banska Bystrica – Slovačka, Royal Academy – Belgija, Muzička akademija u Sarajevu – Bosna).

Radi i kao dirigent Duvačkih orkestara KGBL i Duvačkog orkestra Eta Cerkno i orkestra mandolina u Ljubljani. Direktor je Međunarodnog muzičkog festivala Muzičko ljeto u dvorcu Podsreda.

Postavi komentar