PROFESIJA INSTRUMENTALISTE

  Svršeni učenici, odnosno studenti klarineta imaju više mogućnosti za zaposlenje.

     Pre svega mogu biti članovi orkestrasimfonijskog (odnosno operskog), duvačkog, narodnog, zabavnog ili jazz-orkestra

   Ne potcenjujmo nijedan od njih: svaku vrstu muzike treba izvoditi profesionalno, tj. tehnički solidno, stilski korektno, sa uživljavanjem u duh i poruku kompozicije. Ne treba da očekuju da će odmah dobiti mesto prvog klarinetiste u orkestru: moraju biti strpljivi, dokazati se trajnim radom, zalaganjem i kvalitetom izvođenja.

        Ako u orkestarskoj kompoziciji vaš instrument ima deonicu sa težim mestima, ne treba da se pouzdate da ćete ih bez problema savladati spretnošću u čitanju s lista (iako je to orkestarskom muzičaru itekako potrebno!) i letimičnim ”prosviravanjem” pre početka probe; note svoje deonice ponesite kući i uvežbajte kritična (teža) mesta, da na iduću probu dođete spremni!

     Druga mogućnost — zaposlenje kao nastavnici klarineta u muzičkoj školi (ili, eventualno, privatni nastavnici instrumenta). Nikako to ne treba smatrati kao nešto ”niže” od izvođačke karijere.

    Dobar nastavnik mora da bude ne samo dobar izvođač koji, kad zatreba, može da lično pokaže kako nešto treba odsvirati, već i dobar pedagog i psiholog. On mora imati smisla za organizovanje nastave, za metodičnu postupnost u prelaženju gradiva sa učenicima, mora znati da se ”spusti na njihov nivo” i da svakom učeniku priđe individualno, da uđe u psihološke probleme mladog bića, da bez ljutnje ispravlja greške, ali i da pohvali svaki uspeh učenika. A iznad svega: da voli decu, da voli svoje učenike i svoj poziv!

        Naravno da je san svakog mladog instrumentaliste da stane kao solista ispred orkestra sa kakvim velikim koncertom iz svetske literature. Možda se to neće svakome od vas ostvariti, ali treba imati u vidu da su mnogi čuveni solisti proizišli iz orkestra, ili su istovremeno nastupali kao solisti i svirali u orkestru. A za koncertno nastupanje ima i mnogo drugih mogućnosti: udružite se sa vašim kolegama, sviračima drugih instrumenata, u ansambl — duo s klavirom, ili u kakav drugi sastav (videti poglavlje u ovoj knjizi Klarinet u orkestru i kamernoj muzici).

     Neki svetski poznati ansambli ponikli su još u đačkim klupama. A umetnički vredne literature ima za različite sastave — samo je treba dobro izvoditi!

      Najzad, svestrano obrazovan muzičar može nađi i zaposlenje koje nije u neposrednoj vezi sa njegovom strukom instrumentaliste — na primer kao muzički urednik na radiju ili TV i t. sl.

Iz moje škole
Učim klarinet IV


Postavi komentar