SVIRANJE NAPAMET

Pokušaj da sviraš napamet!

  Poznato je da učenici ne vole sviranje napamet, jer nisu stvorili naviku da se oslanjaju na svoju memoriju, već na papir pred sobom.

     Ovaj način sviranja treba vežbati već od prvih dana učenja klarineta, i to uporedo sa ostalim radom. Tako učenik stiče naviku sviranja notnog teksta napamet, razvija tehniku memorisanja i stiče samopouzdanje i veru da je sposoban da svira napamet.

     Na mnogim svetskim takmičenjima od učesnika se zahteva da sviraju ili ceo program ili samo obavezne kompozicije napamet.

       Ako sviranje napamet odlažete za neko buduće vreme (npr. prijemni ispit za srednju muzičku školu, takmičenje), verujte, biće kasno. Najbolji pomagač za savladavanje bilo kakve tehnike, pa i sviranja napamet, jeste vreme. Ako od danas počnete da razvijate tehniku pamćenja i verujete u sebe, notni tekst će se prosto ”lepiti” za vas. Dosadašnji problem postaće pravo zadovoljstvo.

       U dnevni plan vežbanja upišite 5 do 10 minuta za memorisanje notnog teksta. Dok čitate notni tekst, glasno izgovarajte tonove zamišljajući kao da ih svirate, primetite tonalitet, vrstu takta, lukove, dinamiku – sve, baš sve što piše. Drugim rečima, družite se sa notnim tekstom i učite ga kao pesmicu. Uvek ćete uviđati nove i nove elemente koje prilikom sviranja niste primetili.

Iz moje škole
Učim klarinet II

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s