VEŽBANJE UZ METRONOM

   Učenje skale, etide ili muzičkog komada treba obavljati uz metronom. Ova korisna sprava će bezgrešno ”otkriti” sva ritmička odstupanja.

      Učenici se krajnje iznenade kad (svirajući uz metronom) otkriju u kojoj meri su ritmički neprecizni. Nisu ni bili svesni da na pojedinim mestima menjaju tempo.

      Zato, da biste postigli ritmičku preciznost i vremenom je ”ugradili” u sebe, obavezno vežbajte uz metronom. Veoma je važno da, osim metronomskih otkucaja, slušate i ono šta i kako svirate (ton, jezik…). Jednostranom pažnjom i vežbanjem možete pokvariti ono žto ste već dobro postavili.

        Uz metronom ćete vežbati na sledeći način:

      muzičke celine ne treba odmah svirati u zadatom tempu (npr.: I = 120). Počnite vežbanje ponavljajući deo 3 do 4 puta u sporijem tempu (npr.: I = 76), a zatim ponovite 3 do 4 puta u nešto bržem tempu (sledeći podeljak, I = 84), pa 3 do 4 puta u još bržem tempu (sledeći podeljak, I = 92), pa još brže (I = 100).

      Ako vam, na primer, u ovoj brzini neki tehnički deo ”zapinje”, tj. osećate se ”nelagodno”, to je siguran pokazatelj da treba da snizite tempo (npr.: I = 84) i ponovite ceo opisani postupak.

      U ovom drugom krugu ćete ponavljati samo po 2 do 3 puta svaki odsek. Veoma ćete se iznenaditi kada sa lakoćom dostignete metronomski podeljak I = 100, i sa lakoćom odsvirate dotada problematično mesto.

        Sve ovo ćete iznova vežbati, i to primenjujući isti način, redosled i postupak, dok god sa lakoćom ne dostignete željeni tempo (u ovom slučaju podeljak I = 120).

Iz moje škole
Učim klarinet III


Jedan odgovor na “VEŽBANJE UZ METRONOM

  1. U ovaj clanak ja bih ubacila i kako rukovati metronomom! To moras da ubacis da bi tekst bio potpun!

Postavi komentar