Tehnika daha je osnova sviranja na klarinetu i zato svaki klarinetista mora njome da ovlada. Ona se prvo vežba bez instrumenta. Neobično je važno naučiti kako da štedimo potrošnju vazduha, kao i dug dah.
Kad ovo činimo, treba da osetimo da je udahnuti vazduh automatski ”pao” u donje delove pluća. Dijafragma (veliki mišić koji deli grudnu od trbušne duplje) izvija se nadole i naleže na organe trbušne duplje. Stomak se izboči napred, a donja rebra se rašire u sve strane (vidi sliku levo). Tada dobijamo osećaj istovremenog punjenja stomaka nadole, napred, nazad i sa strane. 2. ZADRŽAVANJE. Uneseni dah kratko vreme zadržimo. U ovoj fazi zadržavanja daha, klarinetista je u stanju ”zapete puške”. Na ovaj način stvoren je čvrst oslonac kvalitetnom vazdušnom stubu. 3. IZDISAJ sledi posle kratkog zadržavanja daha. Skupljanjem trbušnih mišića i vraćanjem rebara u prvobitni položaj, dijafragma se izboči nagore, prema grudnoj duplji (vidi sliku desno) i vazduh se istiskuje. Pri izdisaju treba da imamo osećaj postepenog istiskivanja vazduha ”iz stomaka” sa svih strana ravnomerno ka usniku klarineta (kao kroz neku cevčicu). Iz moje škole |