TEHNIKA DAHA

   Tehnika daha je osnova sviranja na klarinetu i zato svaki klarinetista mora njome da ovlada. Ona se prvo vežba bez instrumenta. Neobično je važno naučiti kako da štedimo potrošnju vazduha, kao i dug dah.

     Tehnika daha ima tri faze:    

        1. UDISAJ. Vazduh se udiše na usta (ne na nos!). Dok je usnik u ustima, krajevima usana brzo, nečujno i lako udahnemo veću količinu vazduha (grudi i ramena ne podižemo!).

 

     Kad ovo činimo, treba da osetimo da je udahnuti vazduh automatski ”pao” u donje delove pluća. Dijafragma (veliki mišić koji deli grudnu od trbušne duplje) izvija se nadole i naleže na organe trbušne duplje. Stomak se izboči napred, a donja rebra se rašire u sve strane (vidi sliku levo). Tada dobijamo osećaj istovremenog punjenja stomaka nadole, napred, nazad i sa strane.


     2. ZADRŽAVANJE. Uneseni dah kratko vreme zadržimo. U ovoj fazi zadržavanja daha, klarinetista je u stanju ”zapete puške”. Na ovaj način stvoren je čvrst oslonac kvalitetnom vazdušnom stubu.

 

      3. IZDISAJ sledi posle kratkog zadržavanja daha. Skupljanjem trbušnih mišića i vraćanjem rebara u prvobitni položaj, dijafragma se izboči nagore, prema grudnoj duplji (vidi sliku desno) i vazduh se istiskuje.

 

            Pri izdisaju treba da imamo osećaj postepenog istiskivanja vazduha ”iz stomaka” sa svih strana ravnomerno ka usniku klarineta (kao kroz neku cevčicu).

Iz moje škole
Učim klarinet I


Postavi komentar