SKALE

    Sve klasičarske, romantičarske i jedan deo novijih kompozicija pisane su u određenim tonalitetima. U prvoj svesci škole Učim klarinetnajpre je obrađen tonalitet C-dur, a zatim su sledili F-dur, pa G-dur i drugi tonaliteti lakši za čitanje i sviranje. Međutim, u muzici postoje 24 tonaliteta (12 durskih i 12 molskih), pa ćete svirati kompozicije i u ostalim tonalitetima.

    Tonovi jednog tonaliteta, poređani postupno po visini, čine skalu tog tonaliteta. Svaki instrumentalista mora dobro teoretski poznavati redosled tonova u svakoj skali i naučiti niz grifova kojima se ona svira. Vremenom i vežbanjem ovo postaje gotovo automatska radnja. To ne znači da ih treba svirati čisto mehanički, već kontrolisati (slušati) sve elemente dobrog sviranja. Sviranjem skala uvežbava se rad jezika (atak, usklađenost prstiju i jezika, stakato, kombinacije stakata i legata itd.), čista intonacija, kao i ujednačenost ritma, boje tona i zvučnosti registra.

        Treba imati u vidu da skale nisu samo monotone vežbe. One se nalaze i kao kraći ili duži odlomci u mnogim kompozicijama (naročito u onim virtuoznim, kao što su koncerti).

     Jednom rečju, vežbanjem skala stiže se izvođačka tehnika, čista intonacija, kao i brzo snalaženje u notnom tekstu.

Iz moje škole
Učim klarinet I

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s