STAJATI ILI SEDETI PRI VEŽBANJU?

   Muzičari u simfonijskom, operskom i kamernom orkestaru sviraju sedeći.

Neispravno

Ispravno

   I vi možete vežbati sedeći. Ispravite glavu, kičmeni stub i sedite na prvu trećinu stolice (vidi sliku levo) da bi dijafragma mogla nesmetano da funkcioniše, tj. da biste mogli pravilno da dišete.

  Nikako nije dobro, pri vežbanju, da se zavalite u stolicu (vidi sliku desno), jer takav stav nije stav koncentracije, šteti ispravnom sviranju i vašem zdravlju.

   U stojećem stavu sviraju solisti na raznim instrumentima i članovi vojnih orkestara. Ovaj stav vam preporučujem, jer ćete u njemu najlakše i najispravnije moći da sprovodite opisanu tehniku disanja. Samim tim, bolje se svira p (piano) i f (forte), a visoki tonovi se lakše, ispravnije i tačnije intoniraju.

Stojeći stav

   Stojeći, ispravite telo, zatim meko i malo raskoračite noge. Treba da imate osećaj da sva težina tela pada na tabane, ne na pete. Palac jedne noge će vam služiti za jedva primetno otkucavanje taktovih delova. Otkucavanje treba da bude lako, opušteno (ne u grču!) i da se ne obavlja ljuljanjem celog tela, pa i tona klarineta. Sve ostalo vezano za ovaj stav rečeno je u poglavlju o držanju klarineta.
  

         Sedeći stav najbolje koristite samo kada ste umorni.

Iz moje škole
Učim klarinet I

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s